Comunicate de presa
Vineri November 15, 2019

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, la Forumul “Fonduri Europene 2014 - 2020”:

“Vrem ca investiţiile în capitalul uman să se reflecte în bunăstarea oamenilor”

Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice a participat, astăzi, la Forumul “Fonduri Europene 2014 - 2020”, organizat de Intact Media Group, la Palatul Parlamentului, un eveniment la care a fost prezent si prim-ministrul Victor Ponta.

În expunerea sa, ministrul Rovana Plumb a prezentat programele MMFPSPV care au în vedere stimularea ocupării în rândul tinerilor, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman (POCU), elaborate în concordanță cu documentele strategice naţionale (Strategia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă 2014-2020, Planul de Implementare a Garanției pentru Tineret 2014-2015), cu Acordul de Parteneriat și Recomandările Specifice de Ţară.

Unul dintre acestea este Inițiativa privind Ocuparea Tinerilor (IOT), cu o alocare financiară de 211 milioane euro (105 milioane din Fonduri IOT, iar 106 milioane din FSE). La acestea se adaugă o cofinanțare de maximum 15% din bugetul de stat (echivalentul a 31,65 milioane euro). Prin acest program sunt vizaţi aprox. 5000 de tineri cu vârste cuprinse între 16 şi -25 ani, din 3 regiuni eligibile (Centru, Sud-Est și Sud-Muntenia). Aceştia ar urma să primească un losc de muncă de calitate, să intre într-o schemă de ucenicie sau stagiu, ori să se întoarcă în sistemul de educație, în decurs de 4 luni de la înregistrarea la Serviciul Public de Ocupare sau la Centrele de garanție pentru tineri (22 județene și 4 regionale).

Un al doilea program vizează Îmbunătățirea situației tinerilor NEETs şi urmăreşte integrarea pe piața muncii a tinerilor NEETS din celelalte 5 regiuni ale țării. Acesta beneficiază de 420 milioane euro, la care se adaugă o cofinanțare maximă de la bugetul de stat de 15% (echivalentul a 63 milioane euro).

“Programele pentru tineri reprezintă o prioritate pentru noi. În prezent există o finanţare de peste 100 mil euro din partea Comisiei Europene, prin Fondul Social European (FSE), pentru proiectele pe care le-am prezentat astăzi, prin care tinerii sunt ajutaţi să-şi găsească o slujbă.” - a declarat Rovana Plumb.

În acelaşi timp, ministrul muncii a subliniat importanţa pe care actuala echipă guvernamentală o acordă unei noi abordări, mai pragmatice, prin care măsurile şi programele privind formarea profesională să fie adaptate la nevoile specifice ale pieţei forţei de muncă din România.

“Vrem ca investiţiile în capitalul uman să se reflecte în bunăstarea oamenilor şi să conducă la atingerea obiectivelor pe care le urmărim: reducerea cu 580.000 a numărului de persoane aflate în risc de sărăcie, pentru care România va beneficia, în perioada 2014-2020, de fonduri europene în valoare de 1 miliard euro, şi creşterea ratei de ocupare.” - a adăugat, în acelaşi context, ministrul Rovana Plumb.

Compartimentul Comunicare, Relaţii Publice şi Presă

Arhiva Comunicate