Comunicate de presa
Vineri November 15, 2019
|

27 Martie 2014

Comunicat de Presă

 

Ministrul Muncii a participat la întâlnirea

cu reprezentanţii salariaţilor şi pensionarilor mineri din Valea JiuluiRovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), a participat, astăzi, alături de ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, la o întâlnire cu reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente „Energetica”, organism din care fac parte salariați și pensionari mineri din Valea Jiului. Întâlnirea a avut ca scop alocațiile de cărbune pentru uz caznic și tariful redus la energia electrică acordate în prezent pensionarilor mineri din Valea Jiului.

Necesitatea reglementării acordării şi după anul 2014 a alocației de cărbune pentru uz casnic şi a tarifului redus la energia electrică pentru iluminatul casnic - facilităţi acordate pensionarilor mineri din Valea Jiului, a fost în centrul discuţiilor avute astăzi, la sediul MMFPSPV. Facilităţile sunt suportate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei.

”Propunerea de preluare, după anul 2014, a plății acestor facilități de către institutii aflate în structura MMFPSPV, făcută de reprezentanții Federației, nu este oportună, dar MMFPSPV va face toate demersurile necesare pe lângă Ministerul Economiei pentru identificarea unor soluții legislative care să permită prelungirea acordării acestor facilități și după anul 2014, de către același minister”, a declarat Rovana Plumb, ținând cont de specificul bugetului asigurărilor sociale de stat şi de atribuțiile caselor județene de pensii.

Un al doilea subiect al întâlnirii a vizat modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât stagiul complet de cotizare pentru persoanele din unitățile miniere și pentru personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă să fie de 20 de ani, și nu 30 de ani, așa cum este în prezent.

O astfel de propunere a partenerilor de dialog nu poate fi susţinută de MMFPSPV, fiindcă la stabilirea pensiei pentru această categorie de persoane sunt luate în calcul:

 • vârsta standard de pensionare, care este de 45 ani în acest caz;

 • perioadele suplimentare la vechimea în muncă, respectiv 6 luni pentru fiecare an lucrat în aceste condiții;

 • creșterea punctajelor anuale realizate în perioadele în care au desfășurat activități în aceste condiții de muncă cu 50%.

   “Sistemul de pensii este sustenabil, iar pentru viitor lucrăm la un pachet consistent de măsuri active, pentru a-l adapta noilor realităţi”, a declarat ministrul Muncii.

  Un subiect la fel de important a fost şi cel legat de modificarea Legii 62/2011 – Legea Dialogului Social. Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a precizat că au avut loc întâlniri cu partenerii sociali, urmând să se creeze un grup de lucru comun, format din reprezentanți ai confederațiilor patronale, confederațiilor sindicale și ai Direcției de Dialog Social. Obiectivul este stabilirea unui consens pe această temă.

  În plus, Federaţia „Energetica” a cerut abrogarea art. 10 din OG nr.29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare, potrivit căruia “venitul lunar de completare prevăzut de OUG nr. 36/2013 se acordă numai persoanelor disponibilizate în condiţiile stabilite de respectiva ordonanţă de urgenţă, din cadrul operatorilor economici reclasificaţi în sectorul administraţiei publice, conform listei publicate de INS”.

  La finalul reuniunii, ministrul Rovana Plumb i-a asigurat pe reprezentanții sindicatelor din zona energiei și minelor că va analiza cu cea mai mare atenţie toate propunerile, împreună cu specialiştii din cadrul Ministerului.

  SCURT ISTORIC:

  Pensionarii din Valea Jiului, proveniți din sistemul minier sunt, în prezent, beneficiari ai unor facilități prevăzute prin HG nr. 670/1990, în baza actelor adiționale la Contractul Colectiv de Muncă în vigoare la Societatea Națională Închideri Mine Valea Jiului, potrivit Deciziei CE 787/2010 privind acordarea ajutorului de stat pentru facilitarea minelor necompetitive. Problematica este gestionată de către Ministerul Economiei.

  Decizia CE 787/2010 prevede suportarea de către societatea beneficiară a ajutorului de stat a unor cheltuieli de protecție socială, acestora fiindu-le asimilate și facilitățile la tarif preferențial la energia electrică și alocații de cărbune.

  În baza documentației de notificare a ajutorului de stat acordat pentru închiderea a trei exploatări miniere din Valea Jiului, aprobată de Consiliul Europei, facilitățile se acordă până în anul 2014, inclusiv. 2014-03-27 foto1

  2014-03-27 foto2

  Compartimentul Comunicare, Relații Publice și Presă

Arhiva Comunicate