Comunicate de presa
Vineri November 15, 2019
|

31 martie 2014

Comunicat de Presă

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, s-a întâlnit cu reprezentanții Federației Naționale a Pensionarilor din România

 

”În acest moment, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) lucrează, împreună cu Banca Mondială, la elaborarea Strategiei Naționale privind Persoanele Vârstnice și Îmbătrânirea Activă”, a declarat ministrul Rovana Plumb, fiind prezentă, astăzi, la reuniunea Federației Naționale a Pensionarilor din România (FNPR), organizată la Predeal, județul Brașov. Documentul va fi gata in luna Noiembrie 2014 și va fi adoptat prin Hotărâre de Guvern.

Scopul strategiei este de a stabili, pe direcții majore de intervenție, măsuri și acțiuni concrete, în vederea menținerii în activitate a persoanelor vârstnice cât mai mult timp posibil. Alte obiective ale strategiei sunt: schimbarea mentalității populației și a decidenților politici privind abordarea, în principal, din perspectivă pasivă și de viață asistată a vârstnicilor. Promovarea unui stil de viață sănătos și activ după retragerea de pe piața muncii este un alt scop al strategiei, la fel recunoașterea rolului în societate al persoanelor vârstnice, inclusiv avantajele promovării și dezvoltării așa numitei “silver economy”.

Ministrul a anunțat, de asemenea, că pentru 2014 Guvernul a aprobat un număr de 60.000 de bilete pentru tratament balnear.

”Ani de zile pensiile nu au fost nici măcar indexate cu rata inflației, deși prețurile au crescut. Aceasta este austeritatea pe care trebuie să o respingem! Ceea ce vă pot spune este că Legea Pensiilor, la capitolul indexare, va fi tot timpul respectată de către acest Guvern”, a declarat Rovana Plumb.

Ministrul a punctat în intervenția avută măsurile luate până acum pentru această categorie de cetățeni, amintind returnarea banilor reținuți ilegal pensionarilor la plata CASS. Următorul pas a fost acela de a crește valoarea punctului de pensie de la 732,8 Lei la 762,1 Lei.

”Chiar și așa, sunt mulți pensionari cu venituri mici, care se descurcă greu cu cheltuielile zilnice. Pentru aceștia am venit cu o serie de măsuri de sprijin. Am introdus ajutoare pentru plata facturii la energie, am majorat cuantumul ajutoarelor pentru încălzire, am redus TVA la pâine de la 24% la 9%, am redus factura la energie în 2013, cu 5%, prin amânarea acordării unei cote de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă. Toți pensionarii au dreptul la respect și la o viață mai bună. Vom continua să reparăm nedreptățile sociale! ”, a spus ministrul Rovana Plumb.

 

2014-03-31 foto1

Compartimentul Comunicare, Relaţii Publice şi Presă

Arhiva Comunicate