Comunicate de presa
Vineri November 15, 2019
|

headerMinDelegatEEA

 

23 Octombrie 2015

 

Comunicat de presă

 

27 de specialiști în medierea conflictelor collective  de muncă, formați printr-un proiect al MMFPSPV

 

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Direcția Dialog Social, a organizat vineri, 23 octombrie a.c, la București, Hotel InterContinental, evenimentul de încheiere a proiectului “Dezvoltarea capacității instituționale de gestionare a conflictelor colective de muncă ”, proiect finanțat prin Fondul Bilateral la Nivel Național, Granturile SEE și Norvegiene 2009-2014.

Proiectul a fost implementat în perioada 26 martie – 31 octombrie 2015 de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Direcția Dialog Social, în parteneriat cu Fundația de Cercetare FAFO din Norvegia și cu Mediatorul Național al Norvegiei.

Obiectivul generalal proiectului a vizat operaționalizarea Oficiului Naţional de Mediere şi Arbitraj al Conflictelor Colective de Muncă prevăzut de Legea nr. 62/2011 – Legea Dialogului Social și instituirea Corpului de mediatori ai conflictelor colective de muncă.

Conferința finală de prezentare a rezultatelor proiectului s-a desfășurat în prezența Excelenței Sale doamna Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Regatului Norvegiei în România, a doamnei Alexandra Patricia Braica, secretar de stat pentru Dialog Social în cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice și a partenerului de proiect, domnul Nils Dalseide, Mediatorul Național al Norvegiei – RIKSMEKLEREN.

În deschiderea Conferinței, doamna secretar de stat Alexandra Patricia Braica a mulțumit tuturor persoanelor care au sprijinit și s-au implicat în realizarea acestui proiect:

“Prin acest proiect, cu sprijinul finanțării obținute din Granturile SEE și Norvegiene, a bunelor practici identificate în Norvegia și a expertizei Mediatorului Național al Norvegiei, am reușit să formăm 27 de specialiști în domeniul medierii conflictelor colective de muncă, care să constituie Corpul inițial de mediatoriîn cadrul Oficiului Naţional de Mediere şi Arbitraj al Conflictelor Colective de Muncă. Proiectul de Hotărâre de Guvern privind organizarea şi funcţionarea Oficiului urmează să fie finalizat de experții din cadrul Ministerul Muncii. Îmi doresc ca OficiulNaţional de Mediere şi Arbitraj să devină efectiv operațional și contez în continuare pe sprijinul acordat de dumneavoastră până în prezent”.

Excelența Sa doamna Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Regatului Norvegiei în România a transmis următorul mesaj de susținere:  

“Social dialogue is a key element for sustainable economic and social development. I am pleased that the EEA and Norway Grants can contribute to the creation a new institution in Romania, i.e. a Mediation Office for collective labour disputes.”

Domnul Nils Dalseide, Mediatorul Național al Norvegiei, și-a exprimat disponibilitatea de a continua pe viitor parteneriatul cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice: “Deși practicile naționale de soluționare a conflictelor colective de muncă diferă, interactivitatea opiniilor și a informațiilor din cadrul acestui schimb de experiență între România și Norvegia pot constitui bazele unei colaborări viitoare.”

În cadrul evenimentului, doamna secretar de stat Alexandra Patricia Braica a oferit informații privind proiectul și rezultatele obținute în cadrul acestuia.

La evenimentul de încheiere a proiectului “Dezvoltarea capacității instituționale de gestionare a conflictelor colective de muncă ”, au participat, de asemenea, reprezentanți ai Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, ai Inspecției Muncii și ai Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene, precum și reprezentanți ai organizațiilor sindicale și patronale reprezentative la nivel național și ai societății civile.

Pentru informații suplimentare privind proiectul “Dezvoltarea capacității instituționale de gestionare a conflictelor colective de muncă”, persoanele de contact  sunt Serghei Mesaroș, director Direcția Dialog Social (Tel: 021.315.73.23, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) și Laura Bărcan, Responsabil proiect în cadrul Direcției Dialog Social (tel: 021/315.42.37, int. 229, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)

2015-10-27-cp-mindelegat-foto1

 

2015-10-27-cp-mindelegat-foto2

 

2015-10-27-cp-mindelegat-foto3

footerMinDelegatEEA 

Arhiva Comunicate