Comunicate de presa
Joi April 25, 2019
|

24 ianuarie 2019

Comunicat de presă 

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a luat act de declanșarea procedurii de infringement împotriva Austriei, în cazul indexării alocațiilor muncitorilor rezidenți

 

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a luat act de decizia comisarului european pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Incluziune și Mobilitate, Marianne Thyssen, de a declanșa procedura de infringement împotriva Austriei, pe tema indexării alocațiilor copiilor muncitorilor rezidenți.

“Eforturile susținute ale României pe această temă, din ultimele luni, au avut, iată, efect. Salutăm decizia rapidă a Comisiei Europene, care a demonstrat că își respectă rolul de gardian al Tratatelor europene. România susține principiul la muncă egală - beneficii egale și reiterează faptul că pe teritoriul Uniunii Europene nu trebuie să existe cetățeni de mâna a doua”, precizează ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, care i-a trimis, astăzi, și un mesaj, în acest sens, comisarului Marianne Thyssen.

Reamintim că România a luat poziție în ceea ce privește indexarea alocațiilor copiilor muncitorilor rezidenți încă din data de 17 octombrie 2018, când în Parlamentul Austriei încă se dezbătea subiectul, iar o decizie nu fusese, încă, luată.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a revenit cu o scrisoare către Comisia Europeană la data de 25 octombrie 2018, imediat după adoptarea deciziei de indexare a alocațiilor copiilor muncitorilor rezidenți de către Parlamentul Austriei.

Subiectul a fost abordat și la întâlnirea bilaterală dintre Marianne Thyssen și Marius Budăi din data de 5 decembrie 2018, de la sediul Comisiei Europene, iar Ministerul Muncii și Justiției Sociale a revenit cu o scrisoare oficială în data de 5 ianuarie 2019, imediat după intrarea în vigoare a măsurii, în Austria.

Informații suplimentare:

Conform datelor prezentate în 2018 de către autoritățile austriece România se află pe locul 4 în clasamentul transferurilor și al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia și Polonia. În anul 2016, de exemplu, Guvernul Austriei a înregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocație sau deducere fiscală) și trăiesc în România.

După decizia de indexare cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii sunt practic înjumătățite în cazul României. Coeficientul reprezintă diferența dintre nivelul prețurilor dintre cele două țări (calculată conform unui indicator la nivel european).

  

Serviciul Comunicare, Mass-Media și Relații cu Publicul

 

Arhiva Comunicate