Comunicate de presa
Miercuri October 16, 2019
|

 

18 aprilie 2019

Comunicat de presă

Guvernul a aprobat înființarea postului de atașat pe probleme de muncă și sociale în cadrul Ambasadei României în Statul Israel

 

Guvernul a aprobat Memorandumul pentru înființarea postului de atașat pe probleme de muncă și sociale în cadrul Ambasadei României în Statul Israel, necesar pentru clarificarea procesului de acordare de indemnizații supraviețuitorilor Holocaustului, precum și pentru gestionarea situațiilor cu care se confruntă cetățenii români pe teritoriul Statului Israel.

Decizia a fost luată în urma solicitărilor primite în cadrul întâlnirilor cu reprezentanții World Jewish Restitution Organisation (WJRO) din 9 mai 2018 și din 19 februarie 2019, când unul dintre subiectele abordate a fost cel al procesului de acordare de indemnizații supraviețuitorilor Holocaustului.

Astfel, în materie de indemnizații pentru supraviețuitorii Holocaustului au fost semnalate unele dificultăți legate de birocrația generată de documentația ce trebuie depusă de aceștia, în condițiile în care majoritatea solicitanților au vârste de peste 90 de ani. Majoritatea acestor persoane se adresează în mod constant secretarului general al WJRO, Colette Avital, având în vedere că în cadrul Ambasadei României la Tel Aviv nu există o persoană (atașat pe probleme de muncă și sociale) care să gestioneze problematica menționată.

În cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale funcționează Corpul atașaților pe probleme de muncă și sociale, care asigură reprezentarea ministerului în cadrul misiunilor diplomatice ale României în străinătate.

Personalul desemnat în calitate de atașat pe probleme de muncă și sociale are următoarele atribuții:

- susținerea și protejarea intereselor lucrătorilor români în străinătate;

- promovarea mobilității lucrătorilor în străinătate;

- informarea lucrătorilor asupra riscurilor muncii ilegale.

De asemenea, atașații pe probleme de muncă și sociale soluționează cu operativitate     problemele de natură socială și de muncă cu care se confruntă cetățenii români și în acest sens colaborează cu autoritățile statului în vederea sprijinirii integrării sociale a cetățenilor români.

 

 

 

                                               Serviciul Comunicare, Mass-Media și Relații cu Publicul

Arhiva Comunicate