Comunicate de presa
Duminică September 15, 2019
|

6 iunie 2019

Comunicat de presă

 

#RO2019EU/ Modalități de îmbunătățire a competențelor adulților din Uniunea Europeană, analizate la București, în cadrul unei conferințe internaționale

 

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a organizat la București Conferința ”Îmbunătățirea și actualizarea competențelor adulților – element de echilibru pentru piața muncii”, în contextul deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Evenimentul, organizat în cooperare cu Comisia Europeană, a reunit reprezentanți ai Direcției Generale Ocupare, Afaceri Sociale și Incluziune (DG EMPL) din cadrul Comisiei Europene, CEDEFOP, ETF, precum și reprezentanți guvernamentali, delegați ai partenerilor sociali din Statele Membre UE, dar și reprezentanți din alte state europene.

În urmă cu doi ani, statele membre s-au angajat în mod voluntar să sprijine populația adultă cea mai vulnerabilă, formată din cei care au părăsit deja parcursul de educație și formare inițială, dar ale căror niveluri de competențe și / sau niveluri educaționale îi pun în pericol de excludere socială și de pe piața forței de muncă.

În decembrie 2016, statele membre au adoptat recomandarea Consiliului privind parcursurile de actualizare a competențelor: noi oportunități pentru adulți. Experții și reprezentanții guvernamentali reuniți la București au analizat acțiunile întreprinse până în prezent pentru a sprijini accesul la căi flexibile în vederea dobândirii de competențe de bază, cum ar fi competențele lingvistice, numerice și digitale, și pentru a progresa către calificările necesare pe piața muncii.

În cadrul conferinței de la București au fost discutate principalele concluzii ale Raportului îmbunătățirii competențelor, cu scopul de a genera un nou impuls pentru susținerea eforturilor de implementare în viitor, dar și pentru a identifica soluții inovatoare și mecanisme de finanțare pentru furnizarea de oportunități de dezvoltare a competențelor și recalificare pentru toți.

„Sistemele de educaţie şi de formare pe tot parcursul vieții trebuie să genereze competenţe noi, pentru a satisface caracteristicile noilor locuri de muncă ce ar urma să fie create, precum şi pentru a îmbunătăţi capacitatea de adaptare şi de integrare profesională a adulţilor deja activi. Consider că nu trebuie să ne concentrăm doar pe adulții slab calificați sau necalificați, ci susțin faptul că toate persoanele trebuie să dețină abilități și competențe de bază, alături de cele civice, sociale, de comunicare și colaborare, digitale și media, de democrație și interculturalitate, care să le permită integrarea și mobilitatea pe piața muncii.”, a declarat ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

Dobândirea cunoștințelor și competențelor nu se oprește odată cu finalizarea școlii sau a universității, întrucât societatea se schimbă într-un ritm alert, iar învățarea pe tot parcursul vieții devine imperativă pentru toată lumea. Experții reuniți la București au subliniat că acest proces necesită schimbări radicale, atât în ​​ceea ce privește modul în care oamenii învață, cât și în felul în care guvernele și partenerii sociali susțin perfecționarea competențelor, îmbunătățirea rezistenței și adaptabilității la schimbare și asigurarea integrării complete în societate și pe piața forței de muncă.

În contextul dezbaterilor privind noile forme de muncă, îmbunătățirea și actualizarea competențelor adulților devin tot mai importante, astfel încât este necesar angajamentul ferm al statelor membre că vor răspunde cu prioritate nevoilor de îmbunătățire a competențelor numeroșilor adulți din Uniunea Europeană care sunt într-o situație vulnerabilă.

Serviciul Comunicare, Mass-Media și Relații cu Publicul

Arhiva Comunicate